Coliving – Det moderna kollektivet

Coliving är ett relativt nytt begrepp i Sverige, men som blivit allt vanligare den senaste tiden. Ordet används vanligen som ett paraplybegrepp för uthyrning till flera personer som bor tillsammans i en större lägenhet eller hus. Om man bor i ett coliving har man oftast ett eget rum, men delar tillgången till kök, vardagsrum och badrum med resterande i hushållet. Upplägget påminner om det som vi i Sverige har kallat “kollektiv” tidigare, och i det stora hela skiljer sig inte coliving och kollektivt boende åt. Hur man väljer att fördela kostnader, arbetsuppgifter och tillgång till utrymmen i det gemensamma boendet är flexibelt och upp till varje boendesällskap att bestämma. Av den anledningen finns det flera olika variationer på coliving i Sverige – och inget alternativ är mer rätt än något annat. 

Ska du hyra ut din lägenhet och överväger coliving? Då är denna artikeln perfekt för dig! Vi har nämligen sammanställt information om hur det kan gå till i ett coliving hushåll. Samt även tips till dig som ska flytta in i eller redan bor i en sådan lösning.

coliving

Vilka är fördelarna?

Till att börja med så finns det en hel del fördelar med att välja att bo i ett coliving. Om du till exempel söker boende i någon av Sveriges större städer och är villig att testa coliving, kommer det förenkla ditt bostadssökande och ge dig fler alternativ. Vidare så innebär det gemensamma boendet ofta lägre bostadskostnader och en lägre hyra, vilket för det till en mer ekonomisk lösning. Och ur ett klimatperspektiv minskar dessutom coliving belastningen på miljön. 

Bortsett från detta så innebär bostadslösningen att du inte behöver känna dig ensam i ditt hem, men ändå har möjligheten att stänga in dig och ha ett privatliv i ditt avskilda utrymme. Och i och med att ni är flera som bor tillsammans och delar på hushållets uppgifter, innebär det även att ni hjälps åt med de tråkigare hushållssysslorna som att dammsuga, städa avlopp och gå med soporna.

Hur fungerar coliving?

Coliving är en relativt ny boendeform som allt fler fastighetsbolag börjar erbjuda lösningar inom. Anledningen är enkel: bostadsbristen är ett faktum och att möjliggöra för fler att bo tillsammans ökar ju utbudet på bostadsmarknaden. I det långa loppet är boendeformen en högst hållbar och miljövänlig lösning – men hur väl fungerar den egentligen i det verkliga livet?

Det vanliga upplägget i ett co-living är att det finns en större lägenhet eller ett större hus, med redan befintlig inredning och möblemang. Beroende på hur många sovrum som bostaden har, varierar antalet inneboenden. Men oftast ligger det kring 3-5 personer i ett hushåll. Dessa personer bor sedan tillsammans i bostaden enligt uppsatta riktlinjer. Ofta är badrumsskåp, kylskåp, frys och skafferi uppdelat så varje inneboende har egna hyllor att fylla med tillhörigheter, livsmedel och annat. Men som tidigare nämnt kan upplägg och struktur i hushållet variera från hushåll till hushåll. Något som de flesta coliving har gemensamt är att boendekostnader delas lika mellan de inneboende och att hushållssysslor och arbetsuppgifter delas lika eller lejs bort. 

Tips för dig som ska flytta ihop med andra

Visst finns det många fördelar med att bo i ett gemensamt boende. Serier som “Vänner”, “Big Bang Theory” och “New Girl” ger oss dessutom ofta en förskönad bild av hur roligt och enkelt coliving är. Men, det kan också uppstå problem – vilket är viktigt att ha i åtanke inför en flytt. 

Till exempel är det vanligt att problem uppstår gällande just städning och hushållssysslor. Vi har alla olika åsikter gällande hur ofta avlopp bör rensas, golv ska dammsugas och diskbänkar torkas av. Det gäller att inte vara allt för egocentrisk i dessa stunder. Dom du bor med kommer sannolikt att ha andra åsikter än dig i någon fråga, och då är det viktigt att kunna kompromissa. Ett sätt att undvika att hamna i dessa situationer är att redan vid inflytt säkerställa så att det finns tydligt kommunicerade förväntningar gällande städning och renlighet. Det kan låta överflödigt att summera en lista eller policy för bostaden – men i vissa fall är det precis vad som behövs för att alla ska dra sitt strå till stacken och veta vad som förväntas av en. 

Det viktigaste av allt är att kommunicera och inte hålla irritation inom sig. Om du har synpunkter på hur boendesituationen ser ut i ditt coliving, eller upplever problem – berätta för dina medboenden! Kanske har dom egna synpunkter eller idéer som gör att ni kan förbättra er gemensamma boendesituation.