Tips för en extra bra uthyrningsannons!

Hur skriver man egentligen den perfekta uthyrningsannonsen för sin lägenhet? Vad bör stå med och vad kan man strunta i att nämna? I den här artikeln har vi sammanställt våra bästa tips för att skriva en annons som både väcker intresse och är informativ.

Ska du hyra ut din lägenhet i andrahand inom kort? Då hoppas vi kunna hjälpa dig med nedan lista!

Uthyrningsannons

Så skapar du en tilltalande annons

Använd bilder
Först och främst, använd dig av bilder! För är det något vi vet, så är det att det visuella säljer. Det behöver absolut inte vara professionellt fotograferade bilder av din lägenhet med vidvinkel, perfekt ljussättning och krispig upplösning. Det kan gott och väl räcka med att fota några bilder med mobiltelefonen. Några tips för att lyckas extra bra med dessa bilder är först och främst att fota när det är ljust i lägenheten. Den enkla förklaringen till det är för att säkerställa att mottagaren faktiskt ser vad bilderna föreställer och kan få sig en uppfattning om lägenhetens skick, storlek och utseende. Utöver det kan det även vara en god idé att plocka bort eventuell personlig inredning innan du fotar. Du vill göra det så lätt för mottagaren som möjligt att se sig själv bo i lägenheten. Därför kan det underlätta om personen inte behöver se dina familjefoton på väggarna eller din smutstvätt i badrummet. Försök att hålla det nedskalat och stilrent helt enkelt. 

Addera planlösning
Om du har tillgång till en, addera en karta över planlösningen. Det är ett jättebra komplement till bilderna och kommer göra det mycket lättare för mottagaren att få en övergriplig bild av lägenhetens uppbyggnad. Det möjliggör även för den eventuella hyraren att få en uppfattning om hur lägenheten går att möblera. 

Textinnehåll anpassat för mottagaren
När det kommer till själva texten är det viktigt att komma ihåg att skriva för mottagaren. Fundera på vad det är man vill veta och funderar på när man söker en lägenhet. För mer information om vad texten bör innehålla har vi sammanställt en lista lite längre ner på sidan. Ytterligare ett tips är att göra research innan du påbörjar din text. Kolla vad som står i andra annonser. Vilka annonser väcker ditt intresse? Hur är dessa utformade? Vad innehåller dom? Reflektera över dessa frågor, och inspireras sedan av det du tycker var bra.

Lättläst text
Låt inte texten bli för lång eller komplicerad. Den ska vara lättläst och enkel att ta sig igenom. Ett enkelt sätt att göra detta är att dela in texten i flera, korta och informativa stycken. Det kommer att göra texten långt mycket mer lättillgänglig än en annonstext som endast är ett enda långt stycke innehållandes mängder av text och information. 

Punktform eller listor
När det kommer till information som till exempel enklare information om lägenheten, vad som ingår i hyran eller specifika krav på hyresgästen – kan du med fördel lista dessa i punktform. Det förbättrar läsbarheten ytterligare och gör även informationen tydlig. 

Tydlighet är a och o
Var tydlig i din annons! Om du har några specifika krav på personen som ska hyra din lägenhet, är det lika bra att vara tydlig från start. Genom att vara det kommer du att spara mängder med tid, eftersom att du annars hade behövt sitta och gallra bland ansökningar senare i processen och lägga tid på att förklara för varje person varför de inte är kvalificerade. Gör den största gallringen redan i annonsen helt enkelt. 

Tillträdesdatum 
Även om din lägenhet är tillgänglig omgående, så kan det vara en bra idé att välja ett datum ca 1-2 veckor framåt i tiden. Detta för att inte riskera att mottagaren avfärdar din ansökan i tron om att det eventuellt är för sent för att söka. Alternativt upplever annonsen som oseriös och framstressad.

Ange rätt mailadress
Kanske låter självklart men, använd en mailadress som du kollar regelbundet! Du vill ju såklart inte missa några bra ansökningar.

Uthyrning annons

Vilken information bör finnas med i en uthyrningsannons?

  • Storlek på lägenheten och antal rum
  • Vart lägenheten är belägen
  • Vilken hyra som gäller
  • Hyresperiod
  • Vad som ingår i hyran
  • Eventuella krav på hyresgästen
  • Bilder – åtminstone 1
  • Ditt namn och hur du önskar bli kontaktad